Tuesday, April 27, 2010

Čeburaška

Čeburaška je ruski crtani film (kadar po kadar) koji je sniman u periodu od 1969. do 1983. godine. Verovatno je tada bio čudesna animacija, ali i pola veka kasnije ne gubi ništa od svoje lepote. Zato se možda lako probio među morem crtaća na kablovskoj televiziji i postao Vukov omiljeni crtani film.

Vuk iako ne razume potpuno radnju, jos je mali, a i na ruskom je, našao je nešto u njemu, toliko mu je smešan da se drži za stomak dok ga gleda i oduševljeno nam priča o njemu. Radnja se sviđa i mami i tati, realna je (mada nisu svi likovi) i bliska nama i našem detinjstvu.

Starije generacije ili ljubitelji ruske kinematografije su sigurno čuli za ovaj crtani film, verovatno ga i odgledali, dok je meni do skora bio potpuno nepoznat. Inače, poznata dečija pesma Dragana Lakovića - Krokodil Gena je prevedena verzija pesme iz tog crtanog filma, preko nje smo, tražeći je na you tube i došli do crtaća

Čeburaška je glavni lik, preslatka, tropska životinja, nepoznata nauci, koja je slučajno sa tovarom pomorandži iz svoje tropske domovine završila u jednom ruskom gradiću. Kroz četiri epizode možemo pratiti kako se on (Č. je dečko) snalazi u novoj sredini. U tome mu pomaže njegov novi drugar, siromašni krokodil Gena, a muke zadaje jedna bleskasta bakica. Čeburaška najviše od svega želi da postane pionir.

Zanimljivosti - Čeburaška je nekoliko puta bio maskota ruske reprezentacije na Olimpijskim igrama, zadnji put 2010. Japanci su tđe ljubitelji ovog lika i dela, učestvovali su i u snimanju novih epizoda, vrlo loših. Jos jedan veliki fan je i Johnny Weir.

Predlažem i vama da ga pogledate sa klincima.. Postavila sam Vukovu omiljenu epizodu (1. i 2. deo), koja baš počinje sa svima znanom pesmicom.






No comments: